18 Kasım 2013 Pazartesi

Fizyolojik Psikoloji

Duyu organlarının yapısı ve işleyişi, kana kansan hormonların fizyolojik sisteme ve dolayısıyla davranışa olan etkisi de inceleme konusu içine girer. Nörologların üzerinde çalıştığı konular davranışı ilgilendiriyorsa, fizyolojik psikolojinin ilgi alanı içine girer.



Ali bey’in sabah kahvaltısında yediği reçel, ekmeğine sürdüğü yağ, onun sağlığını nasıl etkiliyor? Yenilen, içilen maddelerle, davranışın herhangi bir ilişkisi var mı? Bu tip sorularla fizyolojik (physiological) psikoloji uğraşır. Fizyolojik psikoloji, genel anlamda tanımlandığında, biyolojik süreçlerle davranış arasındaki ilişkiyi inceler. Duyu organlarının yapısı ve işleyişi, kana kansan hormonların fizyolojik sisteme ve dolayısıyla davranışa olan etkisi de inceleme konusu içine girer. Nörologların üzerinde çalıştığı konular davranışı ilgilendiriyorsa, fizyolojik psikolojinin ilgi alanı içine girer.

Örneğin, beynin hangi bölgesi konuşma davranışını denetler? Dışardan gelen uyarıcıların türü ile beynin uyarıldığı bölgenin, davranış yönünden önemi nedir? Psikofarmakoloji adıyla son yıllarda gelişen bir dal, alman değişik ilaç türleri ile bireyin duygu, düşünce ve davranışı arasındaki ilişkiyi inceler. Psikofarmakoloji, fizyolojik psikolojinin bir alt dalıdır.

1 yorum: